Dierenkliniek Bladel

 
 

Kat

De oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een neolithisch graf in de buurt van Shillourokambos in Cyprus van circa 9500 jaar geleden. De katten die op dit eiland voorkwamen, waren meegenomen per boot vanuit Klein-Azië door immigranten die al katten als huisdier hadden. 

Zevenduizend jaar geleden begonnen kleine wilde katten in Klein-Azië zich rondom graanopslagplaatsen op te houden vanwege de aanwezigheid van kleine prooidieren (muizen en ratten). De kittens werden naar binnen gebracht en tam gemaakt en langzamerhand ontstond hieruit de gedomesticeerde kat. Vergelijkend bottenonderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat de huiskast afstamt van een mix van tenminste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten uit de regio, de Felis libyca, Felis magarita en Felis chaus. Vanuit Klein-Azië werd de kat al heel vroeg meegenomen door reizigers en emigranten naar Europa en dieper Azië in. 

De kat bekledt al zeer lang een belangrijke plaats, bijvoorbeeld in de Germaanse mythologie. Bij de Egyptenaren was de kat het symbool van de vruchtbaarheid in de vorm van de kattengodin Bastet (soms: Bubastet). De kat stond in hoog aanzien en mensen die een kat doodden of mishandelden werden zwaar gestraft. Voor de Romeinen waren katten eveneens belangrijk; zij werden beschouwd al beschermer en hoeder van hun bezittingen.